Doğuştan ya da sonradan edinilmiş organik bir bozukluğu olmayan bir çocukta, ilaçlarla ilişkili olmayan, en az 2 hafta süreyle ciddi sıkıntıya yol açan kaka yapma zorluğu varsa buna fonksiyonel kabızlık denir.
Çocuk her gün kaka yapsa bile, büyük çaplı kaka çıkarması, keçi pisliği gibi parçalar halinde kaka yapması gibi durumlar da kabızlık olarak değerlendirilmelidir.
Kabızlıkla birlikte, kaka yaparken ağrı ve/veya makattan kanama olması, karın ağrısı, kaka kaçırma, kakayı tutma davranışı, iştah değişiklikleri, bulantı ve/veya kusma ve kilo kaybının eşlik etmesi sık görülen yakınmalardır.
Bir çocukta geçmeyen kabızlık görüldüğünde bunun doğuştan ya da sonradan ortaya çıkan birçok nedeni olabilir. Olayın fonksiyonel kabızlık mı yoksa aşağıdaki rahatsızlıklardan biri nedeniyle mi ortaya çıktığı konunun uzmanı olan hekim tarafından dikkatli bir değerlendirme ile anlaşılmalıdır.
Kabızlığı olan bir çocukta altta yatan organik bir rahatsızlığın olup olmadığını anlamak için aşağıdaki bilgilerin ayrıntılı olarak alınması önemlidir:
Bu nedenle günlük sıvı alımı çocuğun yaşına uygun yeterlilikte olmalı velifli gıdalardan zengin beslenme olmalıdır.
Yukarıdaki tedavi yöntemlerinin etkili ve başarılı olamadığı durumlarda uygulanan çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bunların uygulanması hem uzman bir kişiyi gerektirdiği hem de arzu edilen etkiyi gösterdiğine dair henüz yeterili kanıt olmadığı için uygulanmaları çok yaygın değildir:
CERRAHİ TEDAVİ GEREKİR Mİ?
Fekal inkontinans (altına kaka kaçırma) ile birlikte seyrek ağrılı kaka yapma gibi uzun süreli fonksiyonel kabızlık semptomları olan çocuklarda hem eski hem de yeni oral ve rektal tedavilerin başarısız olduğu durumlarda son çare tedavisi cerrahi çözüm olabilir. Cerrahi yöntemlere nadiren ihtiyaç duyulur. Bunların kararı ve uygulanması bir ekip değerlendirmesini gerektirir. Ayrıca her birinin yararının sınırlı olması ve komplikasyonu göz önüne alınarak doğru karar verilmelidir
SON SÖZ
konularında önerilenleri iyi uygularsanız, çocuğunuzun takip-tedavisi konusunda doktorunuzla sıkı bir iletişim kurarsanız, tedavi edilemeyecek kabızlık yoktur.
Prof. Dr. Ünal Zorludemir
Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı
Bu web sitesinde gezinme deneyiminizi geliştirmek için çerez kullanılır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.