Sünnetin ideal olarak 2 yaşından, hatta 1 yaşından önce yapılması en iyisidir. Böylece çocuk bu işlemden psikolojik olarak hiçbir kalıcı rahatsızlık duymaz. Tıbbi bir zorunluluk yoksa, 2-6 yaş arasındaki çocuğun pipisinin tamamen kesileceği korkusu bulunduğu için pek tercih edilmez.
Benim kişisel önerim, sünnetin, bebek 3-4 aylıkken, henüz emeklemeye bile başlamadan yapılmasıdır.
Doğar doğmaz sünnet yapan meslektaşlarımız olsa da, henüz sağlık durumu tam olarak değerlendirilemeyen (muayene bunun için yeterli değildir çünkü) yeni doğmuş bir bebekte, hiç bir aciliyeti olmayan ve küçük bir işlem gibi görünse de, sonuçta cerrahi bir işlem olan sünnetin yapılmasını önermiyorum.
İdrar çıkış deliğinin penisin altında olmasına hipospadias denir. Bu delik penisin ucundan uzakta ise ya ayağına doğru işer ya da oturarak işemek zorunda kalır. Çoğu zaman peniste aşağı eğrilik de bulunur. Bu durumlar çocuğu psikolojik olarak çok olumsuz etkiler. Deliğin penis ucundan çok uzakta olması ise ilerideki cinsel hayatını olumsuz etkiler. Bu nedenle ameliyat en doğru tedavi şeklidir.
Hipospadias ameliyatı sırasında sünnet derisinden yararlanıldığı için, ameliyatın başarısı için, hipospadiası olan çocuk bu durumu düzeltilmeden kesinlikle sünnet edilmemelidir. Hipospadias ameliyatının bitiminde halen sünnet derisi kalmışsa sünnet işlemi de genellikle gerçekleştirilir.
Çocukların bu işlemden olumsuz etkilenmesini en aza indirgemek için genellikle 1 yaşından önce, hatta penisin ve bebeğin durumu uygunsa 6 aylıktan itibaren ameliyat etmek günümüzde genellikle tercih edilen bir durumdur.
Bebek anne karnında iken testisler önce karında gelişir, gebeliğin son aylarında kasığa ve ardından torbaya iner. Eğer bu iniş gerçekleşmez de testis (bir ya da ikisi) torbaya inmezse inmemiş testis olarak adlandırılır.
Doğuşta inmemiş olan testisin en geç 1 yaşına kadar kendiliğinden torbaya inme şansı bulunmaktadır. Bu süre içinde de inmezse ameliyatla indirilmesi gerekir.
UTANGAÇ (RETRAKTİL) TESTİS NEDİR? TESTİSİN TORBADA OLMAMASI HER ZAMAN İNMEMİŞ TESTİS MİDİR?
Halk arasında utangaç testis, tıpta ise retraktil testis denilen durum, testisin torbadan zaman zaman yukarı kaçması ve torbada görülmemesidir. Bunun nedeni, kremaster adı verilen kasın refleksinin aktif olmasıdır. Kremaster kas refleksi nedeniyle testisin yukarı kaçması en çok 3-7 yaşlar arasında görülür. Bazen ergenlik çağına kadar devam edebilir.
Bu bir hastalık değildir. Normalin farklı bir görünüşüdür.
Eğer bir testis gerçekten utangaç ise, utangaçlığının derecesi -az ya da çok- ne olursa olsun, herhangi bir tedavi gerekmez. Ben bunu şu örnekle açıklıyorum: Cücelik hastalıktır ama kısa boyluluk hastalık değildir. Retraktil testis de bir kısa boyluluktur. Bu nedenle de tedavi gereken bir durum değildir.
Testis yalnızca utangaç dediğimiz özellikte ise, bunların %15-25'inin sonradan yukarı kaçma riski olduğu için, uzman hekim tarafından 6 ay-1 yıl aralıklarla takibi gerekir. Ta ki testisin rahatça torbada görüldüğünden emin olununcaya kadar.
Çevremizde böyle utangaç testisi olan çok çocuk bulunmaktadır. Başka yerde ameliyat gerektiği belirtildiği halde benim muayenemin sonucunda ameliyat gerekmediğini söylediğimde aileler bana şu soruyu sormaktadır: “Doktor bey, ameliyat gerekmediğinden emin misiniz?” Benim de onlara cevabım şu olur: “Ben cerrahım ve ekmek paramı ameliyat yaparak kazanıyorum. Ama gereksiz yere ameliyat yaparak değil.” Ardından şöyle devam ederler: “Geç kalmış olmaz mıyız?”. Tabii ki cevabım: “Şu an ameliyat gerekmediğine göre neden geç kalmış olalım?” şeklindedir.
Kasık fıtığının en büyük tehlikesi fıtık boğulmasıdır. Bu durum barsakta gangrenle (kızlarda yumurtalık sıkışırsa yumurtalık kaybı ile) sonuçlanabilir. Bu nedenle, kasık fıtığı teşhis edildiğinde, çocuğun sağlığı açısından bir engel bulunmadığı en kısa zamanda ameliyat edilmelidir. Bu kural -prematüre olmadıkça- yeni doğmuş bebekler için bile geçerlidir.
Gömük penis (saklı penis, kaybolmuş penis, hapsolmuş penis), penisin belirgin görünümünün kaybolması, hemen üst tarafındaki suprapubik bölge dediğimiz yerde derinin ve yağ dokusunun içine doğru kaçması, hatta bazen neredeyse penis başının bile hiç görülmemesi ve yalnızca penisin derisinin görülmesi durumudur.
İdeal olarak penisin hem ucu (penis başı) hem de gövdesi düz ve penis derisi kolayca geriye çekilebilecek şekilde gevşek olmalıdır. Penis ucunda ya da gövdesinde herhangi bir tarafa eğrilik, dönme ya da kıvrılma bulunmamalıdır.
Penis eğriliği iki tür olur:
· Penisin aşağı, yukarı, sağa ya da sola kıvrılmış (sanki kırılmış gibi) görüntüsüne penil kordi denir.
· Penisin gövdesinin uzun ekseni etrafında sağa ya da sola dönmesine ise penil torsiyon (dönme) adı verilir.
Penisle skrotum arasında bir perde olması ve penisin aşağıdaki torbaya (skrotum) yapışık gibi görünmesidir.
SAKINCASI NEDİR?
BÖYLE BİR ÇOCUĞUN SÜNNETİ NE ZAMAN YAPILIR?
AMELİYAT İÇİN EN UYGUN YAŞ NEDİR?
NASIL BİR AMELİYAT YAPILMALIDIR?
Böbreğin her türlü büyümesine ya da şişmesine hidronefroz denir. Gebeliklerin %3’ünde anne karnındaki bebekte idrar yolu anomalisi (bozukluğu) görünür. Bunların büyük bir çoğunluğu böbrek büyümesi ile birlikte bulunur.
UYKUDA YATAK ISLATMA (Nokturnal enürezis)
Doğuştan ya da sonradan kazanılmış nörolojik bir rahatsızlığı olmayan 5 yaşın üzerindeki çocuklarda uyku sırasında idrar kaçırma ataklarının 3 aydan daha uzun süre devam etmesi nokturnal enürezis olarak adlandırılır.
Çoğu çocuk 5 yaşına kadar tuvalet eğitimini tamamlamış olur ancak mesane kontrolünün tam olarak sağlanması için kesin bir hedef tarih yoktur. Yatak ıslatma erkeklerde kızlardan iki kat daha çok görülür.
İdrar kesesindeki (mesane) idrarın yukarı idrar yollarına kaçmasına vesikoüreteral reflü denir. Normalde işerken idrar yalnızca dışarı çıkmalıdır. İdrarın yukarı idrar yollarına kaçması, her ne sebeple olursa olsun anormal bir durumdur.
Konunun uzmanı olan bir hekim tarafından çocuğun iyi bir değerlendirmesi yapılır da;
konularında önerilenleri iyi uygularsanız ve çocuğunuzun takip-tedavisi konusunda doktorunuzla sıkı bir iletişim kurarsanız, tedavi edilemeyecek kabızlık yoktur.
Prof. Dr. Ünal Zorludemir
Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı
Bu web sitesinde gezinme deneyiminizi geliştirmek için çerez kullanılır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.