Hipospadiasın derecesi ne olursa olsun, çocuğun idrarını tutmasını etkilemez. İdrar çıkış deliği normalde olması gereken yere, yani penisin ucuna ne kadar uzakta olursa, çocuğun ayakta düz işeme şansı da o kadar azalır. Deliğin penis ucundan çok uzakta olması, peniste aşağı doğru fazla eğrilik, o kişinin ilerideki cinsel hayatını olumsuz etkiler.
Bu çocuklar ayakta işemeye başladıklarında düzgün işeyemediklerini görünce bundan olumsuz olarak çok etkilenir ve psikolojileri bozulur. Hatta anne-babalarına neden başkaları gibi işeyemediklerini sorarlar.
Hipospadiasın tek tedavisi cerrahidir.
Hipospadiaslı çocuğun ameliyattan psikolojik olarak olumsuz etkilenmemesi için günümüzde kabul edilen ameliyat yaşı 6 ay-1 yaş arasıdır. Ancak, penisin büyüklüğüne ve ek anomali olup olmamasına göre ameliyat yaşı değişebilir. Penis boyutları iyi, delik de uca yakın olduğunda bebek 3 aylıkken bile hipospadias ameliyatı yapılabilir. Penis çok küçük olduğunda ise çocuk 5 yaşına bile gelmiş olsa henüz ameliyat için uygun olmayabilir.
Böyle durumlarda penisi büyütmek için krem ya da iğne şeklinde uygulanan çeşitli hormonlar vardır. İğne şeklinde 3-4 haftada bir uygulama yapılır. Bazen bir iğne yeterli olabilir, bazen ise ayda bir, 3-4 ay süreyle iğne gerekebilir. Her bir iğneden 2-3 hafta sonra cerrah penisin boyutlarını kontrol ederek ameliyata uygun hale gelip gelmediğine karar verir.
Peniste eğrilik kalmamış, işeme düzgün ve yeterli çapta.
Hipospadiaslı çocuğun penisinde belirgin eğrilik yoksa ve delik uca ne kadar yakınsa, penis büyüklüğü de ameliyat için ne kadar uygunsa ameliyatın başarısı o kadar fazla olur. Ameliyatın başarısını etkileyen diğer önemli faktörler ise cerrahın tecrübesi ve ince aletlerle titiz bir şekilde çalışmasıdır. Böyle durumlarda tek ameliyatla %90 başarıdan bahsedebiliriz.
Peniste aşağı doğru belirgin eğrilik varsa, günümüzde genel kabul gören uygulama iki safhalı ameliyattır. Birinci ameliyatta penisteki eğrilik düzeltilir ve ayrıca ikinci seansta yapılacak idrar yolu için sünnet derisinin gereken yere (penisin alt tarafındaki mevcut delikle penisin ucu arasına) taşınması işlemi gerçekleştirilir. Bu ameliyattan 6 ay kadar sonra ikinci safha ameliyat yapılır. Daha önce hazırlanan yoldan yeni idrar yolu, önceki deliğin devamı olarak oluşturulur.
İki safhalı ameliyatlarda oluşturulan yolun uzunluğu ve penisin yapısı ile ilgili olarak işler -şüphesiz- daha sıkıntılıdır.
İdrar çıkış deliği penisin ucuna yakınsa ve cerrah yaptığı işten eminse çocuğa hiç idrar sondası takılmayabilir. Ancak, deliğin uca uzak olduğu durumlarda benimsenen yöntem genellikle sonda takılması şeklindedir. Sondanın ortalama kalış süresi 1 haftadır. Bu sürede ağızdan antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar da verilir.
Sonda varlığı çocuğun hastanede kalmasını gerektirmez. Önemli olan, ameliyattan sonra çocuğun düşmeden-çarpmadan korunması ve sondanın çıkarılmasının önlenmesidir. Bunlar da ailenin yapacağı işler olduğu için, hipospadias ameliyatı sonrasında çocuğun hastanede kalmasına gerek yoktur. Ameliyattan 3-4 gün ve bir hafta sonra kontrole getirilmesi yeterlidir.
Sonda muayenehane şartlarında kolaylıkla çıkarılır. O sırada çocuğun yarası da kontrol edilir. Ayrıca pansuman çoğunlukla gerekmez.
Prof. Dr. Ünal Zorludemir
Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı
Bu web sitesinde gezinme deneyiminizi geliştirmek için çerez kullanılır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.